Elismerés

Koronás Tojás védjegyhasználónál tartottak képzést az Európai Unió hatósági szakemberei

ortoko-certificate-kicsi

A Better Training for Safer Food (Minél jobb képzés a biztonságosabb élelmiszerért) az Európai Unió kezdeményezése az EU tagországbeli hatósági szakemberek részére. A képzés célja egyrészt információcsere a tagországok hatósági gyakorlatai között, másrészt kitűnő helyszínt biztosít, hogy az egy területen dolgozó különböző tagországbeli szakemberek megismerjék egymást. További cél – talán a legfontosabb, hogy minden tagország ugyanúgy értelmezze a közösségi jogszabályokat.

Magyarországot már több ízben kérték fel az utóbbi években hasonló képzés színteréül. A képzés nyelve angol, az Európai Uniós tagországokon kívül bizonyos harmadik országok és tagjelölt országok is rendszeresen meghívást kapnak a képzésekre.

A 2015. március 16-20 között megrendezésre kerülő képzés témája Food Hygiene at Primary Production – Land Animals (Élelmiszer higiénia az elsődleges termelésben) volt. A képzésen 26 különböző országból érkeztek résztvevők, az előadók hét Európai Uniós tagországból kerültek kiválasztásra. A konferencia alatt két létesítménylátogatásra került sor. A többi napon elméleti előadásokban részesült a hallgatóság. Az Európai Unió célkitűzése szerint a konferencia alatt egy tehenészeti telepet és egy tojótyúk telepet kellett meglátogatniuk a résztvevőknek. A célja a létesítménylátogatásoknak, hogy a különböző országbeli hatósági szakemberek lássák, hogy egy másik tagországban milyen módon végzik a hatósági ellenőrzéseket, és hogyan néz ki egy más tagországbeli telep munkája.

A tojótyúk telepek közül a Koronás Tojás védjegyet használó Ortoko Bt. létesítménye került kiválasztásra a magyar illetékes hatóság által. A látogatás előtt a résztvevők kaptak egy check listát arra vonatkozóan, hogy milyen szempontok alapján szükséges szemrevételezni a telepet. Három csoportra osztották a résztvevőket és mindenki más területeket vizsgált (higiéniai szempontok, állatjólét, állatgyógyászati készítmények, kártevő irtás).

A délután folyamán a konferenciateremben a látottakat megvitatták a résztvevők és mindenki egybehangzó véleménye alapján a létesítmény átlag feletti volt. Higiéniai szempontból minden megfelelt az előírásoknak, az állatjóléti szempontok is kedvezőek voltak. Az egyetlen kifogásolt pont a rágcsálóirtásra vonatkozott. Több tagország véleménye szerint több csapda kihelyezése lett volna indokolt. A magyar hatósági részről is számos kolléga jelen volt, akik megindokolták, hogy a nemzeti jogszabályoknak megfelelt a kihelyezett csapdák száma.

A vendéglátók minden kérdésre szívélyesen, és felkészülten válaszoltak. A résztvevők a látogatás során kiemelték, hogy sosem volt még részük ilyen jó kedélyű létesítménylátogatásban.

Nem véletlen, hogy az Ortoko Bt. telepére esett a hatóság választása. A NÉBIH a Koronás Tojás védjegy kapcsán számos telepet a szokásnál és az átlagosnál jobban megismert. Ismeretes, hogy a hatóság egynémely telepnek nem is engedélyezte a minőségi védjegy használatát. Ennek az Európai Uniós képzésnek (és valljuk be, egyfajta ellenőrzésnek) az eredménye is megmutatta, hogy a védjegy jó úton jár; s a legmagasabb egészségügyi, higiéniás és állatjóléti követelményeknek is megfelelnek azon tojótyúk-tartó vállalkozások, akik használhatják a Koronás Tojás védjegyet.

Ezúton szeretnénk megköszönni az Ortoko Bt.-nek, hogy lehetőséget biztosított e nemzetközi látogatásra és mindenben a segítségére volt a nemzetközi csapatnak.

Forrás:
Nébih